
Έσω πόνος κνήμης:
ο οπίσθιος κνημιαίος τένοντας μπορεί να είναι σφιχτός και να oλισθαίνει πάνω στον έσω σφυρό εξαιτίας αδύναμου καθεκτικού συνδέσμου. Αυτό συνήθως σχετίζεται με επαναλαμβανόμενο υπερβολικό υπαστραγαλικό πρηνισμό, προκαλώντας επιμήκυνση στον οπίσθιο κνημιαίο τένοντα καθώς το έσω πέλμα καταπίπτει, προκαλώντας έτσι πόνο στην έσω κνήμη. Η συνεχής επιμήκυνση του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα μπορεί να προκαλέσει μικρορήξεις και θλάση στη μυϊκή γαστέρα, ενώ αποκόλλησή της απο την κνήμη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο.
Έξω πόνος κνήμης:
Τα εμβιομηχανικά χαρακτηριστικά του πέλματος μπορεί να εκδηλώσουν υψηλή βλαισότητα πρόσθιου πόδα ή σταθερή πελματιαία κάμψη 1ου μεταταρσίου, προκαλώντας υπτιασμό στη βάδιση.
Όταν το πέλμα υπτιάζει, προκαλείται υψηλή τάση στο περονιαίο νεύρο και μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση στους μύες και τους τένοντες. Τα περονιαία μπορεί να ολισθήσουν εκτός του έξω σφυρού προκαλώντας ερεθισμό του τένοντα. Αυτό σχετίζεται με αδύναμο καθεκτικό σύνδεσμο και σφιχτά περονιαία που προσπαθούν να αναπληρώσουν την βλαισή παραμόρφωση του πρόσθιου πόδα – που σημαίνει ότι καθώς ο πρόσθιος πόδας προσπαθεί να κάνει επαφή με το έδαφος, το πέλμα εξαναγκάζεται σε υπτιασμό, παραμορφώνοντας ή διαρρηγνύντας τους περονιαίους μυες.
Πρόσθιος πόνος κνήμης:
Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρόσθια περιοστίτιδα κνήμης μπορεί να σχετίζεται με υπτιασμό την πρόσκρουση πτέρνας, που ακολουθείται από υπτιασμό μεταξύ της μέσης φάσης στήριξης (midstance) και της ανύψωσης δακτύλων (toe off). Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόσθιος κνημιαίος μυς επιμηκύνεται και ρποκαλεί ρήξη στη γαστέρα του μυός στην έξω κνημιαία λοφία και μπορεί να προκαλέσει σύμφυση.