Χαμηλή Οσφυοϊσχιαλγία

Χαμηλή οσφυοϊσχιαλγία

Η χαμηλή οσφυοϊσχιαλγία (που δεν σχετίζεται με τραυματισμό) μπορεί να αποδωθεί σε πολλούς υποκείμενους παράγοντες που περιλαμβάνουν: μονομερή ή διμερή πρηνισμό και δομική ή λειτουργική ανισοσκελία κάτω άκρων. Είναι σημαντικό να ταυτοποιηθεί με ακρίβεια αν υπάρχει λειτουργική ή δομική ανισοσκελία σε ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στη μέση και/ή στο ισχίο, καθώς τα θεραπευτικά σχήματα είναι διαφορετικά.

Εμβιομηχανική Αιτιολογία

Ο πόνος στη μέση σχετίζεται με υπερβολικό πρηνισμό εξαιτίας της πρόσθιας περιστροφής της λεκάνης προκαλώντας λόρδωση στον Ο1 με Ο5 με υπερβολικές τάσεις σε εκείνη την περιοχή.

Η δομική ανισοσκελία κάτω άκρων είναι αυτό που υποδεικνύει η ονομασία, μια διαφορά στο μήκος της κνήμης και του μηρού, και μπορεί να είναι κληρονομική ή σχετική με τραυματισμό. Μπορεί να οδηγήσει στο μακρύτερο άκρο να μπλοκάρει στην ιερολαγόνια άρθρωση.

Δομική ανισοσκελία μπορεί να προκύψει από ένα εύρος αιτιών που περιλαμβάνουν αντισταθμίσεις μαλακών ιστών και τραυματισμούς και που επηρεάζουν την εμβιομηχανική του σώματος. Οι αντισταθμίσεις μαλακών ιστών συμβαίνουν εξαιτίας κάποιας μυϊκής ανισορροπίας (που, για παράδειγμα, οφείλεται σε κακές τεχνικές προπόνησης) ή εξαιτίας συνηθειών (για παράδειγμα, το ξάπλωμα προς τη μια πλευρά στο κρεβάτι).

Τόσο η δομική όσο και η λειτουργική ανισοσκελία είναι σημαντικό να διαγνωσθούν, ειδικά όταν υπάρχει χαμηλή οσφυοϊσχιαλγία. Και οι δύο τύποι, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να προκαλέσουν μια προδιάθεση για φθορά στην άρθρωση του ισχίου στην πλευρά του μακρύτερου άκρου, και την ανάγκη για αρθροπλαστική μελλοντικά.

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα μποεί να είναι παρόμοια για τη δομική και τη λειτουργική ανισοσκελία, και περιλαμβάνουν:

  • Οσφυαλγία
  • Ισχιαλγία
  • Πονοκέφαλο (και ημικρανίες)
  • Κακή ευθυγράμμιση γνάθου
  • Πόνο στο λαιμό και τους ώμους
  • Σκολίωση (συμπεριλαμβανομένης της ιδιοπαθούς)
  • Οστεοαρθρίτιδα, κυρίως στη μια πλευρά του σώματος
  • Αυξημένο πρηνισμό (συνήθως στο μακρύτερο πόδι).

Αντιμετώπιση

Μια πολυεπιστημονική προσέγγιση, που συνδυάζει την ορθωτική θεραπεία, προσαρμογές και κινητοποιήσεις για την αποκατάσταση της λεκάνης στη σωστή θέση, θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για ασθενείς με ανισοσκελία. Τα ορθωτικά θα πρέπει να συνταγογραφηθούν και για τα δύο πέλματα, και για τη δομική και για τη λειτουργική ανισοσκελία. Αυτό θα βοηθήσει στην ισορροπία του σώματος και στην αποκατάσταση και διατήρηση της σωστής εμβιομηχανικής λειτουργίας. Τα ICB Ορθωτικά θα πρέπει να διαμορφωθούν στην ουδέτερη υπαστραγαλική θέση για τον έλεγχο του υπερπρηνισμού στο μακρύτερο πόδι.

Στην περίπτωση δομικής ανισοσκελίας (σχετιζόμενη ή μη με τραυματισμό),  μια ανύψωση πτέρνας θα πρέπει να προστεθεί στο ορθωτικό για το πέλμα του κοντύτερου άκρου. Καθώς υπάρχει διαφορά στο μήκος των οστών, η ανύψωση πτέρνας θα αντισταθμίσει τη διαφορά και θα βοηθήσει στην ισορροπία των κάτων άκρων, ανακουφίζοντας από τον σχετιζόμενο πόνο. Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται ανύψωση πτέρνας μόνη της χωρίς την ορθωτική συσκευή, γιατί τότε δεν θα αντιμετωπιστεί ο πρηνισμός στο μακρύτερο πόδι και δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανακούφιση από τον πόνο.