Πόνος στον Αχίλλειο

Η τενοντίτιδα Αχιλλείου, επίσης γνωστή και ως τενοντοπάθεια

Η τενοντίτιδα Αχιλλείου (επίσης γνωστή και ως τενοντοπάθεια) είναι η φλεγμονή, ο ερεθισμός και το οίδημα στον Αχίλλειο τένοντα στο σημείο πρόσφυσης στην πτέρνα.

Υπάρχουν 2 είδη τενοντίτιδας Αχιλλείου:

  1. Της κατάφυσης του Αχιλλείου: κυρίως προκαλείται από υπερβολικό πρηνισμό
  2. Του περιφερικού άκρου του Αχιλλείου: κυρίως προκαλείται από υπτιασμό ή βλαισότητα στον πρόσθιο πόδα.

Εμβιομηχανική Αιτιολογία

Καθώς εφαρμόζονται δυνάμεις διάτμησης και πρόσφυσης στον Αχίλλειο τένοντα, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στο σημείο πρόσφυσης στην πτέρνα.

Μια κύρια υποκείμενη αιτία τενοντίτιδας Αχιλλείου είναι το αποτέλεσμα της ενόχλησης που προκαλείται από πρηνισμό ή υπτιασμό – ή το συνδυασμό των δύο. Καθώς η πτέρνα αναστρέφεται κατά την ανύψωση, βοηθάει ο γαστροκνήμιος και καθώς το πέλμα επιταχύνει σε έναν υπερβολικό πρηνισμό (ή υπτιασμό), η πτέρνα κάνει έξω ή έσω στροφή, προκαλώντας έσω ή έξω πρόσφυση του Αχιλλείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εγκάρσια διάτμηση του τένοντα και του ελύτρου, οδηγώντας σε φλεγμονή και πόνο.

Ο πόνος στον έξω Αχίλλειο σχετίζεται με δομή κοιλοποδίας στο πέλμα ή με βλαισότητα πρόσθιου πόδα >10ο. Μονομερής πόνος στον Αχίλλειο μπορεί επίσης να σχετίζεται με δομική ή λειτουργική ανισοσκελία κάτω άκρων.
Ο τένοντας του Αχιλλείου εξαπλώνεται κατά την είσοδό του στην πτέρνα και περιορίζεται ανάμεσα στον επιφανειακό και τον οπισθοπτερνικό θύλακο. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί μια παθολογική προεξοχή στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας, γνωστή ως οπίσθιο οστεόφυτο της πτέρνας – οπισθοπτερνική θυλακίτιδα ή παραμόρφωση Haglund -, προκαλώντας ερεθισμό στον θύλακο ή τον τένοντα. Συχνά, ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα υπτιάζουν, γεγονός που προκαλεί πιέσεις στο έξω κάτω άκρο, κάνοντας το πέλμα λιγότερο αποτελεσματικό στην απορρόφηση ενέργειας, μεταφέροντας τα φορτία στην περιοχή του Αχιλλείου τένοντα. Επιφανειακή θυλακίτιδα μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία πίσω από τον τέντοντα. Η οπισθοπτερνική θυλακίτιδα συχνά παρουσιάζει ευαισθησία καθώς πιέζει την περιοχή βαθιά στον τένοντα.

Συμπτώματα

Ο ασθενής συχνά παρουσιάζει φλεγμονή, πόνο, και οίδημα στον Αχίλλειο τένοντα στην πρόσφυσή του στην πτέρνα. Μπορεί να παρουσιαστεί πόνος είτε στην έσω είτε στην έξω περιοχή του Αχιλλείου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ο Αχίλλειος να διαρρηχθεί και να αποκολληθεί από την πτέρνα, ή να αναπτυχθεί ένα οστεόφυτο ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος να αποτρέψει τη ρήξη του τένοντα.

Διμερής πόνος στον έσω Αχίλλειο συχνά σχετίζεται με πρηνισμό και με υψηλή βλαισότητα στον πρόσθιο πόδα. Μονομερής πόνος μπορεί να σχετίζεται με δομική ή λειτουργική ανισοσκελία κάτω άκρων.

Θεραπεία

Οι ICB ορθωτικές συσκευές θα πρέπει να συνταγογραφηθούν και να εφαρμοστούν ώστε να βοηθήσουν στον έλεγχο του πρηνισμού (ή του υπτιασμού). Για την ανακούφιση από την τάση και τη φλεγμονή (και του επακόλουθου πόνου), ένα ανυψωτικό πτέρνας μπορεί να προστεθεί στο δεξί και το αριστερό ορθωτικό. Το ανυψωτικό θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα ορθωτικά μέσα σε 2 εβδομάδες (ή λιγότερο αν ο πόνος και η φλεγμονή έχουν υποχωρήσει). Αν τα ανυψωτικά φορεθούν για μεγαλύτερες περιόδους, ο Αχίλλειος τένοντας κινδυνεύει να βραχύνει.