Μεταταρσαλγία

Η μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια επώδυνη κατάσταση του πέλματος στην περιοχή των μεταταρσίων (συχνά αναφέρεται ως «ball of the foot»). Ο πόνος που σχετίζεται με την μεταταρσαλγία εντοπίζεται συχνά κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου, ή 4ου μετατάρσιου.

Διαφοροποιημένη διάγνωση μεταταρσαλγίας είναι το Νεύρωμα Morton που παρουσιάζεται με πιο εντοπισμένο πόνο, καθώς το κοινό δακτυλικό νεύρο συμπιέζεται μεταξύ των κεφαλών των μεταταρσίων.

Εμβιομηχανική Αιτιολογία

Η υποκείμενη αιτία για Μεταταρσαλγία και Νεύρωμα Morton είναι ο υπερβολικός πρηνισμός.

Ο υπερβολικός πρηνισμός μπορεί να προκαλέσει με το χρόνο αδυναμία στις δομές των μαλακών ιστών και να οδηγήσει σε χαλαρότητα των συνδέσμων και μερικές φορές σε μυϊκές απώλειες. Καθώς το πέλμα πρηνίζει, τα μετατάρσια κάμπτονται και περιστρέφονται, προκαλώντας την παγίδευση/πρόσκρουση του δακτυλικού νεύρου μεταξύ των κεφαλών μεταταρσίων – που μπορεί να προκαλέσει έντονο εντοπισμένο πόνο στο σημείο εγκλωβισμού.

Συμπτώματα

Η μεταταρσαλγία συχνά χαρακτηρίζεται από καυσαλγία στο ball of foot. Κάποιοι ασθενείς περιγράφουν την αίσθηση ότι υπάρχει πέτρα/χαλίκι μέσα στο παπούτσι τους. Αυτή η πάθηση περιορίζει την κινητικότητα των ασθενών ή τον χρόνο που μπορούν να στέκονται ή να περπατάνε, εξαιτίας του έντονου πόνου και της δυσφορίας που μπορεί να αισθάνονται.

Το Νεύρωμα Morton γενικά παρουσιάζει πιο εντοπισμένο πόνο, στο σημείο εγκλωβισμού του νεύρου. Γενικά είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης συμπίεσης του κοινού δακτυλικού νεύρου (συχνότερα μεταξύ 3ου και 4ου μεταταρσίου), προκαλώντας ερεθισμό και πιθανώς διόγκωση του νεύρου. Οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν υπαισθησία και πόνο στην πάσχουσα περιοχή.

Αντιμετώπιση

Καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με συμπτώματα μεταταρσαλγίας παρουσιάζουν έντονο πρηνισμό, θα πρέπει να συνταγογραφούνται ορθωτικά με ανύψωση μεταταρσίων στη ραχιαία επιφάνεια για την ευθυγράμμιση της υπαστραγαλικής άρθρωσης στην ουδέτερη θέση, που μειώνει την πελματιαία κάμψη και την περιστροφή των μεταταρσίων. Η προσθήκη ανύψωσης μεταταρσίων βοηθάει στην ανύψωση των πεσμένων μεταταρσίων και στην αποκατάσταση του εγκάρσιου τόξου, ανακουφίζοντας από τον πόνο και τη δυσφορία.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από Νεύρωμα Morton θα επωφεληθούν φορώντας ορθωτικές συσκευές, τόσο από την ανακούφιση από την πίεση στο κοινό δακτυλικό νεύρο με τη διόρθωση του πρηνισμού και την αποκατάσταση του πέλματος στην ουδέτερη υπαστραγαλική θέση, σε συνδυασμό με την ανύψωση μεταταρσίων που βοηθάει στην ανύψωση και τη διασπορά των κεφαλών μεταταρσίων, προκαλώντας λιγότερη συμπίεση στο νεύρο.