Εφαρμογή ορθωτικού

τρόποι εφαρμογής και θερμοδιαμόρφωσης των ορθωτικών ICB

Εφαρμογή των ορθωτικών

Είναι σημαντικό τα ορθωτικά να εφαρμοστούν και να θερμοδιαμορφωθούν στην ουδέτερη θέση της υπαστραγαλικής άρθρωσης του εκάστοτε ασθενή, η οποία θα βοηθήσει στην διόρθωση και αναχαίτιση του υπερπρηνισμού. Για να βρεθεί η ουδέτερη θέση της υπαστραγαλικής άρθρωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω μέθοδο Πρόσθιας Ευθυγράμμισης της ICB:

  1. Εντοπίστε την συμπίεση πρόσθια του έσω σφυρού ζητώντας από τον ασθενή να υπερπρηνίσει το πέλμα.
  2. Σημειώστε το εντύπωμα.
  3. Επαναλάβετε τα βήματα 1 και 2 για το εντύπωμα στον έξω σφυρό
  4. Διχοτομήστε τα δύο εντυπώματα.
  5. Εντοπίστε και σημειώστε την κεφαλή του δεύτερου μεταταρσίου και ενώστε το με το σημείο διχοτόμησης που βρέθηκε στο βήμα 4.
  6. Εντοπίστε και σημειώστε μια διακεκομμένη γραμμή κατά μήκος του κνημιαίου λοφίου η οποία θα περνά από το σημείο διχοτόμησης που βρέθηκε στο βήμα 4.
  7. Για να βρείτε την ουδέτερη θέση της υπαστραγαλικής άρθρωσης, ζητήστε από τον ασθενή να στρέψει το πέλμα προς τα έξω – όταν η διακεκομμένη γραμμή κατά μήκος του κνημιαίου λοφίου μέχρι και την κεφαλή του 2ου μεταταρσίου είναι μια ευθεία, τότε το πέλμα βρίσκεται στην ουδέτερη θέση της υπαστραγαλικής άρθρωσης.

Θερμοδιαμορφούμενα ορθωτικά ICB

Πριν εφαρμόσετε το ορθωτικό βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια του ασθενούς είναι σε καλή κατάσταση. Αν είναι πολύ φθαρμένα, θα πρέπει να αντικατασταθούν και αν υπαρχουν ενσωματωμένα πέλματα στα παπούτσια, πρέπει να αφαιρεθούν. Τα ICB θερμοδιαμορφώμενα ορθωτικά είναι πολύ ευπροσάρμοστα κατά την εφαρμογή τους. Μπορούν να ταιριάξουν σε οποιδήποτε πόδι ασθενούς.

  1. Εφαρμόστε οποιαδήποτε πρόσθια ή οπίσθια προσθήκη (αν χρειάζεται) πριν από την θερμοδιαμόρφωση .
  2. Με τον ασθενή σε καθιστή θέση, αφαιρέστε ένα από τα ορθωτικά από το παπούτσι (το άλλο ορθωτικό πρέπει να παραμείνει μέσα στο παπούτσι και να φοριέται κατά την θερμοδιαμόρφωση). Χρησιμοποιώντας το θερμοπίστολο, θερμάνετε το ορθωτικό. Είναι καλύτερο να κρατάτε το ορθωτικό από την πρόσθια άκρη και να επικεντρώσετε την θερμότητα στην πελματιαία επιφάνεια. Θερμάνετε για 10-15 δευτερόλεπτα κατανέμοντας την θερμότητα με κυκλικές κινήσεις μέχρι οι αναγραφόμενες λέξεις( αριστερά-δεξιά) να αρχίσουν να ξεθωριάζουν.
  3. Τοποθετήστε το ορθωτικό, όσο είναι ακόμη ζεστό μέσα στο παπούτσι και δεστε τα κορδόνια, αν υπάρχουν.
  4. Με τον ασθενή σε καθιστή θέση, εντοπίστε την υπαστραγαλική άρθρωση και ζητήστε από το ασθενή να σηκωθεί σε όρθια θέση εχοντας ίση κατανομή βάρους.
  5. Τοποθετήστε το πόδι σε ουδέτερη θέση. Με το άλλο σας χέρι ασκήστε πίεση στο πελματιαίο τόξο και στον οπίσθιο πόδα για να εξασφαλίσετε σωστή εφαρμογή. Κρατείστε αυτή τη θεση για 30-40 δεύτερα.
  6. Ζητήστε από τον ασθενή να καθίσει, ενώ εξακολουθείτε να ασκείτε την παραπάνω πίεση. Αφαιρέστε το ορθωτικό και αφηστε το να κρυώσει για 2 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τοποθετήστε το ορθωτικό πίσω στο παπούτσι και επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία και στο άλλο πόδι.
  7. Εφαρμόστε οποιαδήποτε απαιτούμενη προσθήκη μετά την θερμοδιαμόρφωση.

Εφαρμογή των ορθωτικών στα παπούτσια

Κάθε παπούτσι έχει διαφορετική σχεδιαστική φόρμα. Για να πετύχουμε την καλύτερη εφαρμογή των ορθωτικών τα ICB ορθωτικά μπορούν να διαμορφωθούν στο σχήμα του παπουτσιού. Πριν οποιαδήποτε επέμβαση αφαιρέστε τον εσωτερικό πάτο του παπουτσιού και χρησιμοποιήστε τες ως πατρόν. Κόψτε με ψαλίδι το πρόσθιο περιφερικό άκρο,σύμφωνα με το πατρόν, χωρίς να πειράξετε το μέσο και οπίσθιο τμήμα του ορθωτικόυ, διοτι μπορει να επηρρεασει την αποτελεσματικότητα του.

Χρειάζεται μέτρο και προσοχή στην αφαίρεση του υλικού, διότι οι κακοσχηματισμένες άκρες μπορουν να ερεθίσουν τους ιστούς.
Όταν εφαρμόζετε οποιδήποτε ορθωτικό, συνίσταται η αφαίρεση του εσωτερικού πάτου του παπουτσιου εάν αυτό είναι δυνατό καθώς θα δώσει περισσοτερο χώρο στο ορθωτικό και άνεση στην εφαρμογή του.